Uwaga na mrożoną herbatę

23 lipca 2008, 10:40

Latem wielu ludzi sięga podczas upałów po mrożoną herbatę. Uważają, że jest zdrowsza od napojów gazowanych. Okazuje się jednak, że jeśli ktoś ma skłonności do kamicy nerkowej, to najgorszy z możliwych wyborów.



Zaciskanie nosa i ust podczas kichania to zły pomysł

16 stycznia 2018, 12:27

Zaciskanie podczas kichania nozdrzy i ust może nie być dobrym pomysłem - ostrzegają autorzy publikacji z BMJ Case Reports. Opisali oni przypadek 34-latka, który doprowadził w ten sposób do pęknięcia tylnej ściany gardła.


Boston wzbogacił się o karetkę dla otyłych

18 stycznia 2011, 11:52

Od zeszłego tygodnia (11 stycznia) bostońskie służby ratunkowe dysponują ambulansem przystosowanym do przewozu otyłych osób. Wyposażenie karetki pozwala też na ochronę zdrowia, zwłaszcza kręgosłupa, lekarzy i sanitariuszy.


Dizajnerskie wydobywanie smaku

10 października 2013, 13:36

Prof. Charles Spence z Uniwersytetu w Oksfordzie zbadał 300 osób i wyliczył, że otoczenie ma o wiele większy wpływ na smak, niż się zakłada. Whisky pita w czerwonym pomieszczeniu z owocami wydaje się o 10% słodsza, a zielony pokój wypełniony roślinami wzmacnia nuty trawiaste aż o 15-20%.


Pasjonaci historii z Jadowa znaleźli największy na Mazowszu skarb krzyżacki

23 grudnia 2022, 06:50

Członkowie Jadowskiego Stowarzyszenia Historycznego trafili na najprawdopodobniej największy skarb krzyżacki na Mazowszu. Już we wrześniu pasjonaci odkryli 14 krzyżackich monet, które leżały zaledwie 15 centymetrów pod powierzchnią łąki znajdującej się przy kościele. O odkryciu natychmiast poinformowali Mazowieckiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, który zlecił przeprowadzenie prac archeologicznych. Wówczas znaleziono kolejne 4 monety


Dla niektórych mięso to władza

1 sierpnia 2008, 12:37

Smak pokarmów czy napojów oceniamy, porównując symbolizowane przez nie wartości z naszymi własnymi priorytetami. Gdy są one zgodne, uznajemy je za smaczniejsze i odnosimy się do nich przychylniej. Niezgodność prowadzi do oceny negatywnej.


Po raz pierwszy zmierzono potencjał gotowości poza laboratorium

30 stycznia 2018, 11:26

Neurotechnolodzy z Uniwersytetu w Tybindze po raz pierwszy zmierzyli poza laboratorium (w dodatku w ekstremalnych warunkach, bo przed 192-m skokiem na bungee) potencjał gotowości (ang. readiness potential).


Niedźwiedzica płynęła bez przerwy 9 dni

28 stycznia 2011, 09:44

Pewna samica niedźwiedzia polarnego płynęła nieprzerwanie przez 232 godziny (ponad 9,5 dnia). W wodzie o temperaturze 2-6 stopni Celsjusza przebyła 687 kilometrów. Naukowcy z amerykańskiej Służby Geologicznej, którzy badają niedźwiedzie z Morza Beauforta, twierdzą, że zmusiła ją do tego zmiana klimatu (Polar Biology).


Kto by pluł taką pyszną (leczniczą) pastą?

22 października 2013, 06:29

Południowoamerykańskie wielbłądowate, a zwłaszcza lamy i alpaki, są bardzo podatne na infekcje endopasożytami. Za szczególnie problematyczne uchodzą zakażenia motyliczką wątrobową (Dicrocoelium dendriticum), które dość często kończą się zgonem. Ponieważ wielbłądowate łatwo poddają się stresowi i plują, połknięte dawki leków przeciw parazytozie niejednokrotnie są zbyt niskie. Jako rozwiązanie tego problemu Agnes Dadak i Sonja Franz z Vetmeduni Vienna zaproponowały smaczną pastę.


Narodowe Muzeum Morskie w Gdańsku zaprezentowało wyjątkowe upcyklingowe torby. Uszyto je z zalegającego w magazynie banera

9 lutego 2023, 11:44

Muzeum Morskie w Gdańsku zorganizowało ciekawą akcję upcyklingową „Nie warto wyrzucać”. Ze sporego banera, który zalegał w magazynie, uszyto 12 toreb. Jak wyjaśniło NMM, chodzi o grafikę, w której wykorzystano motywy z dzieła Henryka Uziembło zatytułowanego „Zaślubiny Polski z morzem”.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy